Bue og pil, lidt ballistik

 

Det kræver stadig, at man kender pilens hastighed og vægten af pilen. Hvad så når man skifter til en tungere pil, så skal man måle hastigheden igen? Nej, ikke nødvendigvis. Har du en gang målt det med en almindelig pil, så viser programmet også hvor mange joule din bue yder. Hvis du undlader at stille på buen, men forøger pilevægten med f.eks 3-5 gram, så vil din bue yde cirka samme antal joule (sandsynligvis 2%-4% mere). Med andre ord, for at finde hastigheden med dine tunge pile, så indtaster du din nye pilevægt og indstiller hastigheden indtil antal joule er det samme som før. Og, så har du pilebanen for dine tunge pile og kan afgøre om det er hensigtsmæssigt med den krumme pilebane.


Nogle vil straks skrue op for trækstyrken så de opnår sammen hastighed som med de lette pile. Nå ja, de så erfare, at pilens bane stadig er krummere end med den lette pil.

 

 

 

 

Seneste tilføjelse er mulighed for at vise den raserende bane, altså den bane-bredde hvor du skal træffe indenfor for at være præcis nok. Det kabn være ret lærerigt og en stor hjælp til indstilling af sigter med flere pinde. Indstiller man disse korrekt i forhold til hinanden, så er man ude over at skulle bedømme afstand præcist, men skal istedet afgøre f.eks. om målet er tættere på 18 m eller på 25 meter.

Den nye version indeholder lidt mere og grafikken er bedre.

 

Rasende pilebane


Når man stiller på buen trækstyrke, så kan man ikke bare antage at hastigheden forøges proportionalt. Det afhænger af hvorledes trækkurven ser ud for buen og let-off.

 

Men det er en helt anden og uinteressant historie, som jeg glemte, da jeg kom til at købe en langbue.

 

 

Næste trin er, at lave en version med flere variable. Fler ehar efterspurgt fanelængde og pilens længde. De er hidtil udeladt, da deres betydning er meget lille i forhold til de variable de rindgår.

 

Samtidig, så vil jeg forsøge at lave en udskriftmulighed, såldes man kan få udskrevet grafikken med pilens bane